Paikallishistorian wikimahdollisuudet

Viime viikolla Århusissa järjestettiin 13. pohjoismainen paikallishistorian seminaari. Eräs huikeimpia esiteltyjä paikallishistorian hankkeita oli norjalainen wikialusta, jota asiantuntijat toimittavat Wikipediaa keskitetymmin ja jossa myös alkuperäisaineistot ja -tutkimus saavat sijansa. Kokonaisuus on kasvanut huimasti, kuulemma 20 000 wikiartikkelin määrä merkitsi kriittisen massan saavuttamista ja sen jälkeen näkyvyys ja uusien tekstien tarjonta ovat nousseet hurjasti.

http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Forside

Lokalhistoriewiki.no tarjoaa yksittäisiä artikkeleita henkilöistä ja paikoista, mutta lisäksi sinne on viety laajoja tietoaineistoja kuten erään innostuneen tiedonkeräilijän kokoama aineisto, kuten Sandefjordin asukkaiden tiedot melkein 150 vuoden ajalta:

http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Sandefjords_befolkning_1701%E2%80%931845

Lisäksi olemassaolevia artikkeleita voidaan yhdistellä monin tavoin esimerkiksi virkamiesten ja tuomarien luetteloiksi, ja linkitystyö tuo esiin yllättäviäkin yhteyksiä eri henkilöiden ja paikkojen välillä. Tässä tuomarien lista.

http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Fiat_justitia!_Lagmennene_i_Norge_1607%E2%80%931797

Paikallishistoria-sivuilla on oma pieni wikiosio - norjalaisiin mittoihin tuskin heti ylletään, mutta kehitysideat tai lisäykset ovat tervetulleita, ja ehkä laajemman wikityön voisi nostaa tulevaisuuden hankkeeksi? Mitä mieltä olette?

http://paikallishistoria.fi/wiki